Leden 2015

06.04.2016 20:30

Přednáška pro ZŠ Velvary

26.1. se skupinka našich Zmizeláčů vydala  do nedalekých Velvar, aby zde odprezentovala  náš projekt a seznámila žáky s vypátranými příběhy slánských rodin.

Děkujeme panu řediteli za velmi milé přijetí!

 

4. setkání žáků s pamětníky

27.1. proběhlo na naší škole další setkání žáků s pamětníky. Přivítali jsme naši spolupracovnici  a spřízněnou duši - Šárku Bartoňovou, která nám přivezla další dojemný příběh - příběh rodiny Frankenbuschů z Peruce. S velkou radostí jsme uvítali další pamětníky, mezi nimiž nechyběla ani Matylda Klapalová, která nám přiblížila osudy rodiny Ecksteinů a poskytla nám také na pana Luďka Eliáše (Ecksteina) kontakt. Na setkání přijel také  Jaroslav Ulrich z Pozdně, který nám přivezl příběh rodiny Hellerů. Mezi těmi, kteří přijali naše pozvání, nechyběla ani MUDr. Radana Syrovátková.

Setkání opravdu milé- otázek mnoho a mnoho a mnoho… Nadšení jsme neodcházeli jen my, ale i naši pamětníci a všichni žáci!!!!

 

Rozhovor pro Lidové noviny

V lednu nás kontaktovala paní Judita Matyášová z Lidových novin. Slovo dalo slovo a netrvalo dlouho a my již odpovídali paní Matyášové na všetečné otázky. Článek vyšel  v Lidových novinách 28.1. 2014 - na straně 2.

 

PODĚKOVÁNÍ

Chtěli bychom poděkovat panu Mgr. Zdeňku Víškovi ze Slaného za příběh FELIXE ARNOŠTA HELLERA, PŘÍSLUŠNÍKA RAF, o který se s námi podělil a umožnil nám jeho zveřejnění na těchto vebových stránkách.
Chcete-li se dovědět více o "Wintnově dítěti" ze Slaného, čtěte v sekci židovské rodiny/Felix Arnošt Heller