Listopad 2014

06.04.2016 20:26

V listopadu jsme opět prezentovali náš projekt na mezinárodním semináři „Holokaust ve vzdělávání“ v Terezíně. Za podpory pana Bernarda jsme třemi auty dovezli naše děti na konferenci, kterou jsme si prostě nemohli nechat ujít. Prezentace našeho projektu dopadla skvěle a přes počáteční obavy nakonec nechtěli naši Zmizeláči pustit mikrofon z ruky!

Konference pro nás byla obrovskou motivací pro naši práci!

 

VÝSTAVA V SLÁNSKÉM MUZEU

V listopadu si mohla prohlédnout výstavu Slánští Zmizelí sousedé slánská veřejnost. Velmi nás potěšil zájem slánských škol, ale především zájem pamětníků ze Slaného a okolí. Díky nim jsme získali celou řadu kontaktů a možných cest, kam se v našem pátrání dále vydat.

Přidáváme několik zápisů z naší kroniky, která byla návštěvníkům k dispozici během výstavy :

 

DĚTSKÁ KONFERENCE LIDICE

Studentská konference „Národní knihovna“.

V říjnu jsme byli osloveni  Mgr. Katkou Oplatkovou – Rezkovou, abychom se   zúčastnili Studentské konference „Národní knihovna“ a představili projekt Slánští Zmizelí sousedé, neváhali jsme ani minutu. Byla to pro nás velká příležitost, ale zároveň výzva, jak ukázat, že naše pětileté úsilí mělo ten správný směr i cestu.

Dne 10.11. 2014 jsme se vydali v počtu 18ti žáků a dvou pedagogů reprezentovat naši školu do lidické galerii. Na konferenci jsme představili smutné osudy slánských židovských rodin, které se staly v období 2. světové války obětí holocaustu.

Program celé konference byl velmi náročný. Vyslechli jsme si vyprávění žáků ze žilinského gymnázia, jež podrobně popisovali zajímavé, válkou zasažené, osudy tří lidí z  blízkého rodinného kruhu. Dále se svými příspěvky vystoupili  žáci  z domažlického gymnázia s velmi podrobnými životopisy rodáků z okolí Domažlic, kteří se zapsali do paměti lidí, zejména svým bojem proti nacismu a okupaci.

Nejzajímavější a nejpoutavější částí celé konference, pro nás  byla beseda s přeživšími lidickými dětmi – paní Marií Šupíkovou, panem Václavem Zelenkou a paní Janou Hanzlíkovou. Byla pro nás čest stát tváří v tvář lidem, jež prožili to nejhorší lidské utrpení, na které nesmíme nikdy zapomínat. ……………….